Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Krka_Skradinski buk. Ahol a víz az úr...

2012.01.09

Ezeken a téli naptalan napokon jó dolog tervezgetni az elkövetkező nyár utazásait. Közben persze jóleső érzés visszagondolni az elmúlt évek nyári kirándulásaira. Arra, hogy miket láttam, mi volt az ami akkor és ott valamiért kimaradt? Mi lesz az amit legközelebb arra járva szeretnék megnézni? Ilyenkor természetesen és óhatatlanul előkerülnek a régi fotók. Nem árt kicsit leporolni őket, esetleg új albumokba rendezve feleleveníteni azt a rengeteg szépséget amit láttam, láttunk Dalmáciában.... a napokban kezembe került a Krka N.P. - ban tett egyik kirándulásunk ismertetője.

Ahol a víz az úr....

A Krka -nál 2006 nyarán jártam először. Elvarázsolt. Beleszerettem. És tudtam azt, hogy erre a helyre még vissza fogok térni többször is. Azóta kétszer is volt alkalmam nála járni. 2008 és 2010 nyarán újra láttam, körbejártam a Skradinski buk zuhatagait, a mésztufagátak mentén kialakult erdőkben patakokká szétterülő és tavakba formálódó folyó ezernyi formáját. Mert itt valóban a víz az úr. Hatalmas erejével épít és rombol, szelíden kanyarog a fák között, majd bömbölve, harsogva lezúdul a sziklákon, hogy tóvá szelídülve fürdésre csábítson, majd továbbszaladva hajókat cipeljen a hátán. Nekem ez a Krka.

"A Krka folyó partvidékét és a folyó egy szakaszát magába foglaló 109 km2 kiterjedésű területet 1985 - ben nyilvánították nemzeti parkká, s azóta mint KRKA NEMZETI PARK ismert. Igazolva ezzel a karsztos Krka - vidék kivételes szépségét, ritka természeti értékeinek sajátosságát és a környék kulturális - történelmi jelentőségét. A Krka folyó hét, mésztufagáton lebukó vízesésével természeti ritkaság és különleges karsztjelenség. A Krka N.P. a Sibenik - Knin megye területén fekszik és magában foglalja a Krka folyó egy szakaszát (Knintől 2 km-re folyásiránt egészen Skradinig), valamint a Cikola folyó alsó szakaszát."

A hajóval, gépjárművel vagy akár gyalogosan is körbejárható Krka N.P. egész évben nyitva van a látogatók előtt.

Legnagyobb látogatottságú helyei a Skradinski buk, Visovac sziget, a Roski slap, a Krka monostor ill. a Burnum római katonai tábor maradványa.

A Skradini - zuhogóhoz a Lozovac és a Skradin bejáratokon keresztül juthatunk be. 2006 júliusában, hatalmas kánikulai napon - egy 10 napos nyaralásból "hazafelé" tartva a Lozovac - i főbejáratnál parkoltam. Az egész évben díjmentes parkolótól a N.P. autóbuszával mentünk le a fennsíkról a Skradinski bukhoz. Áprilistól - októberig közlekednek ezek a buszok, az ára pedig benne foglaltatik az egyébként "kissé húzós" belépőjegyben.

Téli időszakban saját gépkocsival is be lehet hajtani, a kanyargós, egysávnyi szélességű úton megközelítve a zuhogó felső részén kialakított parkolót, ám gyalog is el lehet jutni a közel 1 km hosszú gyalogúton.

a Krka felső folyása a Lozovaci - fennsíkról / képgaléria a fotóra kattintva

 

A következő alkalommal, két évvel később - 2008 júliusában egy napsütéses - nagyon szeles napon Skradinba utaztunk, onnan közelítve a Skradinski buk - hoz. A skradini hídtól a folyó jobb partján egy 3 km hosszú kerékpárúton vagy az iroda kishajóival lehet eljutni a Skradinski bukhoz. A hajók meghatározott menetrend szerint közlekednek Skradin városka kikötőjéből indulva, előtte a Krka N.P. információs központjában kell a belépőjegyet megvásárolni ( figyelem! - diákjegy is váltható, diákigazolvány bemutatásával!)

"A Skradinski buk Horvátország egyik legismertebb természeti szépsége, ami a Krka folyó leghosszabb és leglátogatottabb vízesése. A zuhatagot mésztufagátak, szigetek és tavak képezik, és a sétaúthálózatnak, hidaknak köszönhetően biztonságos, kellemes séta közben lehet megtekinteni (akár kisgyermekekkel is).

A Krka folyó mésztufa képződményei igen törékenyek és érzékenyek a természet minden változására és főképp az emberi beavatkozásra. Születnek, nőnek és víz hiányában elpusztulnak ezek a szinte valóságos élőlények."

Skradin a Krka folyóval / a 2008 -ban készült képgalériám a fotóra kattintva

 

A Skradinski buk felett, a folyó bal partján található vízimalmok az iparosítást megelőző időszakból valók, az egykori falusi építészet és gazdasági tevékenységek emlékét őrzik. Szimbolizálva a környék gazdasági erejét, amik a történelem során gyakran viszálykodások kiváltói is voltak. Ezekben az épületekben bemutatják az egykori mesterségeket, a vízimolnárok munkáját, kovács- és takács műhelyeket és régi konyhákat is láthatunk.

A mésztufagátakon keresztülívelő fahidacskákon át vezető tanösvényen bebarangolhatjuk a Krka jellegzetes élőhelyeit, megismerkedve annak állat - és növényvilágával. A patakokká szakadozott - tavacskákká duzzadt folyóban rengeteg hal, és vízimadár él, a vidék rejtőzködő állatait pedig információs táblákon mutatják be.

 

A Skradinski buk -on találhatók a Krka vízerőmű maradványai. Az erőművet 1895 -ben építették és abban az évben már működött is - mindössze két nappal azután, hogy a Niagarán TESLA erőműve megkezdte a működését. Ante Supuk építésznek és Vjekoslav Meischner mérnöknek köszönhetően Sibenik számos más európai várost megelőzve kapott villamos energiát.

A 2010 -es esztendő nyarában ismét csak Skradinból kishajóval utaztunk fel a Skradinski bukhoz, kellemes kirándulóidőben. A zuhatagot kényelmes sétával több óra alatt jártuk körbe, elidőzve, meg - megállva a már ismert ám újra és újra megcsodált kilátóhelyeiről. A víz most sokkal több volt a folyóban, mint az előző látogatásunkkor. Olyan helyeken is harsogva zúdult le, ahol korábban kiszáradt meder volt. Minden évben, minden évszakban más, új arcát mutatja az ide látogatónak. Rengeteg fotót készítettem ismét, amiből ezt kis képklipet állítottam össze:

...és a folytatásról, mert tervezem a 2012 -es esztendő dalmát nyarát. A Krka N.P. -nak számos olyan helye van, amit nem láttam, ahová nem jutottam el. Ezen, az elkövetkező nyáron ezeket szeretném meglátogatni. A Roski slap -ot és a Visovac - tavat, Burnum -ot a folyó felső folyásán. A belépőjegy egész napra szól és minden bejáratnál felhasználható. Talán egy jó szervezéssel belefér egy napba a Roski slap és a Skradinski buk minden zuhataga....

( a Krka N.P. egy szép oldal linkjét ajánlom még további megnézésre itt: http://www.npkrka.hr/#/pocetna/?lang=hr&p=