Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Brakkvizen_Dalmát hangulatban_Skradinban...

2012.01.09

Sibenikből a Krka N.P. egyik kapujához tartva - a Skradin feletti hegyi útról szép látványban lehet része az ide utazónak. Bár az úton nincsenek félreállók, azért érdemes megkockáztatni a megállást pár fotó erejéig.

Skradin - innen messziről, mintha egy kalózváros lenne a csodaszép kék színben tündöklő Krka folyó partján. Brakkvíz ez, gondolom.... Valahol itt lehet a határa az édes és sós víznek, itt ahol a folyó összeölelkezik a tengerrel.

A városkát szinte mindenfelől erdők veszik körül, a folyón átívelő a városkába vezető, kékre festett híd alatti strandtól sűrű nádas húzódik a városka kikötőjéig.

dscf8384.jpg

Itt a strand alatti, mondhatni városszéli parkolóban hagyva autónkat induljunk el felfedezni ezt a kis gyöngyszemet. Skradin egyszerűen varázslatos minden részletében. Szűk utcácskái, hangulatos kicsi terei, templomai, bazárai, üzletei, házai mellett a gondozott parkon átvágva tengerparti sétány vezet a kikötőbe, ahonnan többek között a Nemzeti Park hajói is indulnak a Skradinski bukhoz. A skradini marina egyébként a horvát partok egyik leglátogatottabb jachtkikötője. Itt ebben a szelektől remekül megóvott természetes környezetben, nem csoda, hogy egykoron az ókori rómaiak is pont ezen a helyen alakítottak ki kikötőt maguknak.

A város feletti dombtetőn álló kis erődítmény uralja a tájat, a várost, a kikötőt és a hidakat. Bizony, jó helyre épült ez a városka.

Skradin Šibeniktől 16 km-re levő észak-dalmát felvidéki kisváros. Először az illír település állt a helyén, majd a rómaiak Scardona néven alapítottak itt várost, mely a környék igazgatási és kereskedelmi központja lett. A patinás történelmi múltú települést már 339-ben kelt krónikák említik, mint az illír népcsoporthoz tartozó liburn törzs területi székhelyét. 530 - ban pedig már püspökség székhelye.

A település stratégiai helyzete miatt sokszor szenvedett a harcoktól. Amikor a VII. században a szlávok megjelentek itt, a római város már romokban hevert. A horvátok újjáépítették a települést, amelyet a X. században már ismét püspöki székhelyként említenek. A középkorban erődített város, várral. Vára 1356 -tól királyi vár, a horvát bán igazgatása alatt. Történelme hasonló a tengerparti városok történelméhez, viharos évszázadok alatt sokan uralták. 1522 -ben Skradin török uralom alá került és csak 1684 -ben szabadították fel. Ezután a velenceiek birtoka volt 1797 -ig, amikor francia, majd osztrák uralom következett.

Lakói régebben olajbogyó és gyümölcstermesztéssel foglalkoztak, ma a hagyományos gazdálkodás mellett hal és kagylótenyészetei is vannak. Skradin a fantasztikus természeti szépségekben bővelkedő Krka Nemzeti Park része, így ma lakosságának nagy része a turizmusból él.

A képgalériámban ( kattints az alábbi fotóra!) pár fotón szeretnék kedvet adni a felkereséséhez. Ilyen Skradin - kicsi, színes és ízletes, jó adag történelmi múlttal rendelkező hely. 

 

A cikk végére pedig beszúrok egy videót, amit a you tube - on találtam, a hangot is kapcsoljátok be hozzá - érdemes  :)