Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


képírás_egy különleges virágomról....

2011.12.27

Négy éve, egy június végi napon Dramaljban (Kvarner - öböl) láttam először..... A ház udvarán, ahol laktunk sövényre felfutva volt egy gyönyörűséges és érdekes virág. Reggel - délelőttre kinyílott, estére pedig már el is virágzott kamasztenyér méretű virága.... Következő tavaszon aztán megláttunk párat a piros-sárga áruház kertrészlegében, és vettünk egy cserepes példányt. Ez a golgotavirág (passiflora)....


Viszonylag könnyű nálunk is tartani ezt az igencsak sokszínű virágot, amelynek őshazája Brazília, és Mexikó. Ott akár 80 méterre is megnőhet. Európába a XVII. században jutott el a növény, és azóta már számos fajtája létezik. Nálunk a legismertebb a kék virágú golgota (mint ez a képen), de ma már rózsaszín, sárga virágú is kapható. Ha megfelelő klímát biztosítunk a golgota számára egész nyáron, de akár ősszel is díszít színpompás virágaival. Késő ősszel majdnem teljesen visszavágható, nálam a tetőtéri (jelenleg) raktárként funkcionáló száraz és fűtetlen, de világos helységben telel az agávékkal, bougainvilleával, és kaktuszokkal. A téli időszakban havonta egyszer elég megöntözni. Aztán tavasszal, amikor már a nagy fagyok elmúltak kiviszem és egész nyáron a teraszon van egy nagy terrakottába ültetve. Futórácsra futtatom, amit úgy látom kezd kinőni :))) Öntözni naponta kell, és hetente meghálálja a tápoldatot is. Ha nagyon beindul a hajtás, nem árt visszacsipkedni, hogy szép nagy virágai legyenek.

További fotóim róla itt megnézhetők, és talán a látottak alapján megértitek miért is szeretem ennyire, és miért firkáltam róla.

A végére egy kis magyarázat, hogy miért is Passiflora a neve.

A golgotavirág (Passiflora) neve a korai XVII. századból ered. Jacomo Bosio szerzetes-tanítvány és művész állította párhuzamba Krisztus szenvedéstörténetét és a korábban alig látható bimbóból a reggeli órákban kibomló, és gyorsan elhervadó virágot. (Virágzási ideje 24-48 óra).

Későbbi szerzők, így a jezsuita J. B. Ferrari szerint a virág egyes részei is szimbolizálják Krisztus keresztútját. A három bibeszál jelenti a három szöget, amellyel Jézust a kereszthez szegezték; a bibe az ecettel átitatott szivacsot; a nyeles magház a kelyhet, amelyet ki kellett innia; az öt portok az öt sebhelyet. A 72 szálból álló sugárkoszorú beszél a töviskoszorú hagyomány szerinti 72 töviséről; a hármasan szeldelt lomblevél a lándzsa hegyét, a kacs a korbácsot, a fehér szín pedig (a Passiflora incarnatánál a sugárkoszorút képező szálakat tekintve) a Megváltó ártatlanságát jelképezi.

Más értelmezés szerint a sugárkoszorú a dicsfényt, egyéb fajok ötszörösen összetett levele az ellenség kezét, a tíz sziromlevél a tíz apostolt ( Pétert és Júdást nem számítva), és a középső oszlop Jézus keresztjét szimbolizálja. Ezt a jelentéshordozást fejezi ki a név is: "passio", azaz szenvedés, "incarnata", azaz megtestesülés.

(www.kertpont.hu)