Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


a faGyöngy...

2011.12.27

...így karácsony elmúltával leginkább levegőzni kellett már egy jót, az elmúlt pár nap kényszerű "szobafogsága" után. A szomszédos iskola udvarára sem véletlenül kerültem - persze.

Eszembe jutott az Alföldön - Békés megyében élő Laci barátom egy régi, kedves mondata: "Nagyon szép, mifelénk nincs, de régen mikor utaztam a Dunántúlon láttam, hogy a fák lombjában valami gömbölyű, fura valami van.. :)"

Ezt a valami gömbölyű, fura valamit mentem meglesni - lefotózni.... a Sárga fagyöngyöt.

A sárga fagyöngy (Loranthus) – a Loranthaceae családba tartozó nemzetség, mely élősködő növényeket foglal magába. A közismert fehér fagyönggyel szemben ez a faj nem örökzöld, hanem lombhullató.

A szűken értelmezett Loranthus europaeus Közép-Európában és Kisázsiában terjedt el, de a tágabban értelmezett faj képviselői Afrikában és Ázsiában is honosak. Gyakran tölgyfákon (Quercus sp.) élősködnek. Sárga bogyóiban egyetlen mag van, ezt madarak terjesztik. Hazánkban ritkább, mint a Fehér fagyöngy.

Terméséből régen enyvet készítettek, mely egy ragacsos ragasztószerű anyag volt.

Legfőképpen a következő fafajokon találhatóak meg: Kocsánytalan tölgy, Kocsányos tölgy, Csertölgy, de természetesen más tölgyfákon is megtalálható, viszont más fafajokon csak nagyon ritka esetekben.

Fakínnak is nevezik. Élősködő. A madarak szeretik, főleg a Léprigó, és ahogy elviszi a termését egyik fáról a másikra a fák ágain maradhat néhány mag, így szaporodik.

Biztosan hallottatok már arról a szokásról, hogy az emberek a fagyöngy alatt csókolják meg egymást. Miért is van ez?

A szokás eredete a skandináv mitológiába nyúlik vissza.

Balder, a délceg és daliás isten figyelmeztetést kapott, hogy vigyázzon, mert az életére törnek. Frigg, az isten anyja minden élőlénnyel megígértette, hogy nem fogják bántani a fiát, így próbálta megóvni Baldert. A jelentéktelen külsejű fagyöngy azonban elkerülte figyelmét.
Loki, az ártó isten észrevette Frigg mulasztását, és gonosz céljainak szolgálatába állította. A Valhallában bált rendeztek az istenek, amire Loki is elment, hívatlanul. Elrejtőzött, és figyelte az istenek mulatozását: tréfából nyíllal lövöldöztek Balderra. Loki igencsak meglepődött azon, hogy az isten egyáltalán nem sebesül meg a nyilaktól, lévén sebezhetetlen. A gonosz isten, aki mindig csak azt kereste, hol árthat, fagyöngyből készített nyíllal lőtt Balderra, így aztán meg is ölte.
A többi isten szörnyen megharagudott a fagyöngyre, amiért kioltotta szeretett istenük életét. Megengedték Friggnek, hogy tegyen a növénnyel, amit akar. Frigg azonban, a szeretet istennője nem akarta bántani a növényt, hanem a szeretet jelképévé tette, és azt kérte, hogy akik megállnak alatta, csókolják meg egymást a szeretet és megbocsájtás jeléül.

„Az angolok is fehér fagyöngy alatt csókolóznak, Magyarországon viszont sokkal gyakoribb a sárga fagyöngy, amely lombhullató növény. Míg a fehér fagyöngy vagy 30 fafajon megtelepszik, a sárga sokkal jobban megválogatja gazdanövényét. Jellemzően a tölgyfákat kínozza.

A sárga fagyöngyöt régebben "fakínnak" vagy "fanyűgnek" nevezték. Élődi fagyöngynek másnéven, tulajdonképpen ezek az elnevezések is világosan mutatják, hogy a fának nem egy öröm hogyha megtelepszik rajta ez a növény, mindenképpen meggyötri a gazdanövényt a sárga fagyöngy is, persze a fehér fagyönggyel és a többi félélősködővel egyetemben.

….a Kárpát-medencében csak két fagyöngyünk van, de a fagyöngyfélék családjába 1400 faj tartozik. Legtöbbjük a déli féltekénél. Az ünnepek előtt idézzük fel a legkülönösebbet.

 

Egész hatalmas fává nő, és olyan mint hogyha önálló életet élne, merthogy törzse van, és a talajból nő ki. Ez a faj Ausztráliában él, gyönyörű aranysárga virágai vannak, és pont karácsony táján virágzik, és persze az angol származása az ausztrálok karácsonyfának nevezik ilyen módon. Elég álságos ez a csodálatos fagyöngy fa, ugyanis 100 méteres körzetében minden potenciális áldozat, amire a föld alatt rátalál szívó gyökereivel, azt mindent kiszipolyoz." /dr. Szollát György, botanikus/

 

Csodatévő erőt, gyógyhatást tulajdonítanak neki (legalábbis fehér rokonának)

A csodatévő fagyöngy: Lásd itt: http://www.informed.hu/eletmod/wellness/fito/?article_id=87845

...és még pár fotó:    http://www.photoblog.com/saso63/2011/12/22/fagyngys.html

A Kolozsvárról indult költőt, Reményik Sándort is megihlette. Az 1918-ban megjelent első kötetének címadó verse a Fagyöngyök.

"Ha könny a gyöngy:

A fagyöngyök az erdő könnyei,
Parányi könnyek, mozdulatlanok,
Fák sudarára fagyott sóhajok,
Az erdő gyöngybefagyott bánata,
Élősködők, mint minden bánat,
Amely az élet üterére támad
És lassan, észrevétlen
Felszürcsöli vérét a büszke fáknak."