Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Siklós vár....

2012.03.29

Igen, Siklós vár és visszavárt a legutóbbi látogatásom óta, és igyekeztem ezt a várást a vár megnézésével megtörténtté tenni. A minap szép napsütésben ez megvalósult.

Nagyon rég jártam a vár környékén és a várban, talán középiskolásban koromban, de lehet még régebben. Egyszerűen nem volt dolgom errefelé, mert a vár ott volt, a várral nem történt semmi, illetve nem igazán jöttek pozitív hírek róla sokáig. A siklósi vár története itt, ezen a linken olvasható.

Aztán pár éve megmozdult valami a déli végeken is végre.

Idézet Siklós város honlapjából:

"A rendszerváltás után a várból kiköltözött az addig ott lévő múzeum, szálloda és turistaszálló. Onnantól kezdve nem volt igazán gazdája a várnak. Tulajdonjogilag - mint védett műemlék - a magyar államhoz tartozik. Az állagmegóvásról, a szükséges felújításokról a Állami Kincstár, illetve a Kincstári Vagyoni Igazgatóság gondoskodik. A "nyitva tartás joga" fél éves időszakokra száll csak a városra. A kilencvenes évek végén hosszas "lebegtetés" után végre kiírják a hasznosításról szóló pályázatot, melyen Siklós Város Önkormányzata az egyedüli pályázó. A város pályázata sikeres, elnyeri a hasznosításra szóló jogot, a vár továbbra is a magyar állam tulajdona.
Majdnem fél éves egyezkedés után 2000. májusában sor kerül a szerződés aláírásra, és a "vár kulcsának átadására" is. Az eredeti kiíráshoz képest kedvezőtlenebb anyagi hátteret biztosít az állam (a vár felújítására legalább 1 milliárd forintot kéne költeni), ennek ellenére az önkormányzat nem lép vissza, eltökélt szándéka, hogy ismét élet költözik a vár ódon falai közé"

És bizony élet költözött, illetve költözik bele mind a mai napig..... Szép és nagy dolgok történnek a siklósi várral - várban. A vár újra megnyitotta kapuit, újra fogadja a látogatókat a múlt év május óta. Erről itt írnak, kérem elolvasni - fontos dolgokról esik szó benne.

A vár látogatását a siklósi Tourinform Iroda új helyén, a Siklósi Vár Látogatóközpontjában kell kezdeni - itt vásárolható a belépőjegy és itt kaphatsz minden fontos kezdőinformációt !

Egy itt kapott útvonaltervvel felszerelkezve, a Barbakán kapuján belépve a siklósi várba, gyere velem a vár modernkori meghódítására. Nézd meg, hogy én miket láttam ott 2012. március 28 -án.

Nézd meg a képgalériámat. Sétálj velem végig a nagyszerűen újjáépített, a napokban is épülő - szépülő siklósi vár gyilokjáróin, és bástyáin, gyere el Kápolnájába és a Kápolna kertjébe, valamint Kanizsai Dorottya rózsakertjébe. Nézd meg a vár belső udvarát, kukkants be a kiállításaira, különösen ajánlom az I. emeleten lévő Középkori fegyver - és hadtörténeti, valamint a II. emeleti Szerb kiállítást illetve a Vártörténeti kiállítást. Persze a képzőművészetek kedvelőire is gondoltak - Kovács Ferenc, Istókovits Kálmán és Simon Béla képzőművészek alkotásai láthatók a vár kiállítótermeiben. A várban járva - kelve a fény ami leginkább megfogott, a régi áttöréseken modern stílusú üvegajtókon keresztül, a szintek között liftek teszik akár kerekes kocsival is, könnyebbé a mozgást.

Összességében nagyszerű dolgokat láttam, tapasztaltam a megújult Siklósi Várban. Azt hiszem értő és gondozó kezekben van, akik élnek a lehetőséggel és a meglévő bemutatásán kívül színes programokkal, és szívesen látják a vendégeket, a nézelődőket. Ez manapság a legfontosabb, hogy széles körben elterjedjen Siklós - a Vár - a régió jó híre hazánkban és a környező országokban. Tegnap a spanyolbástya környékén erdélyi - kolozsvári magyarokkal beszélgettem pár szót, megosztottunk jó pár gondolatot egymással. Nekik is nagyon tetszett az, amit itt és amit innen láttak.

Az ott készült képgalériám - itt látható: