Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Mohácson...

2012.03.22

"Mohácson meleg volt, Világoson sötét..." énekelte anno Hobo a Középeurópai Hobo blues c. dalában.

Meleg volt 1526. augusztus 29-én kora délután is, amikor a Magyar Királyság mintegy 25 ezer főnyi hadserege a mohácsi csatamezőn megsemmisítő vere­séget szenvedett I. Nagy Szulejmán szultán 75-80 ezer főnyi oszmán-török csapataitól. A csupán másfél órán át tartó ütközetben a magyar sereg szinte teljes gyalogsága mellett a politikai–katonai elit jelentős része (hat főpap és egy tucatnyi báró) veszett el, miközben (állítólag) menekülése során az ifjú magyar király, II. Lajos  a megáradt Csele-patakba fulladt. A csatavesztés következményei valódi fordulópontot hoztak Magyarország, sőt egész Közép-Európa történelmében...

Mohácson ma (március 22.) délelőtt is meleg volt, ragyogó napsütésben kerestem fel a sátorhelyi Történelmi Emlékhelyet. Jó pár éve, hogy itt jártam, azóta nagyon megváltozott az Emlékhely egyik fele. Egy koronaforma fogadóépület nőtt a régi kőtérkép fölé a bejárati hatalmas kapu mögött.

 

Persze ki nem hallott erről kis hazánkban, főképp itt Baranyában. Olvashattunk róla sokat, sokfélét - megosztotta az embereket ez is, ahogy manapság annyi minden. Lehet róla mondani jót és lehet róla mondani rosszat - széljárástól függően.

Én azt mondom ez van, ez lett, ez épült. A régi Emlékhely sem volt egy különösen "Világcsodája" - ez sem az.

A lényeg, hogy a mohácsi csatának méltó emléket állított a magyar, és bentebb a Sírkert kopjafái változatlanul őrzik a Csendet.

Az új épület felszín alatti részében egy kis időutazás tehető, ha éppen ahhoz van kedved. A jó kialakítású bemutatóteremben érdekes dolgok láthatók, hallhatók, nézhetők. Ami leginkább tetszett az a megvilágítás volt, a tárolók világítása pazar és tetszetős, az egészről alkotott benyomásom pedig kissé panoptikum jellegű - olyan - jó volt ott lenni köztük - érzés.

A sírkert kopjafái között bolyongva, mindenfelé rendezettség és tisztaság, a sírdombok felújítva, néhány kopjafa is megújult - konzerválva lett. A területen látszik, hogy van gazdája....

A sírkert körüli erdős részen épül a történelmi tanösvény, amiből ma egy üres táblát láttam - innen - Majs irányában kinézve.

Az Emlékhely üzemeltetője a Duna - Dráva Nemzeti Park - honlapjukon a Mohácsi Történelmi Emlékhely ismertetője ITT olvasható - minden fontos információval.  

___________________________________________________________

A Mohácson keresztülutazó - további emlékhelyeket keresőknek érdemes megállni a város Sátorhely felőli szélén lévő temetőnél. Ott található a Csatatéri emlékkápolna.

________________________________________________________

A várost Szekszárd felé elhagyva, az 56 -os út mentén a Csele patak partján - a torkolat közelében áll - II.Lajos király emlékműve.

képgaléria: fotók: s@so_2012. március 22.