Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Gyöngyösi Kálvária...

2012.12.02

Gyöngyöst nyugati irányban elhagyva, a város szélén - egy valaha a városon kívül elhelyezkedő dombon áll egy fehér kaputorony, mögötte "bekerítve" igencsak lerobbant állapotban lévő szép templommal - ez a Kálvária kápolna.

A kápolna 1721-ben épült, terveit Rabl Károly készítette, az egyház tulajdonában van és jelenleg is üresen áll. Az elmúlt hónapokban sokszor jártam errefelé, párszor megálltam pár percre, mert apró változások vannak körülötte, és az udvarában. Felújítás nyomai...

Sokat keresgéltem a neten, leírások, ismertetők után kutatva. Szűkszavú anyagok találhatók róla, miszerint évek óta üresen áll, amit lehetett elvittek, eltulajdonítottak onnan. Felújítására több terv is született már, és jelenleg mintha valaki végezne rajta valami felújítást - talán.

A templom mögött egy sírhely van, virágokkal, koszorúkkal, szalagokkal - Guba Pál sírja.

Guba Pál piarista szerzetes, a Kálvária templom utolsó gondnoka volt.

További kereséseket követően találtam Németi László: Történelmi logika? c. régi, több mint öt éves cikkére - riportjára itt, ezen az oldalon ---> http://users.atw.hu/gyongyosfoter/fooldal.htm Érdemes egész írását elolvasni, mert számos felmerülő kérdésére választ kaphat a hely iránt érdeklődő.

"Régen az emberek a templomokat azért építették nagyra, hatalmasra és díszesre (a lehetőségekhez képest), hogy segítsen elszakadni a földi valóságtól, segítsen megérteni isten országát és a hit erejét. És egy valamit jobban tudtak, mint a maiak; összefogni valamiért a szent cél érdekében. Ma már számomra nem kérdés, hogy a templom, mint a hitgyakorlás helye, elsősorban gondolati építmény. Azért különösen becses, mert egy közösség lelkének, szellemének anyagi szinten megjelenő formája, függetlenül attól, hogy emellett építészettörténeti jelentőségű műemlék vagy sem." /Németi László gondolata a fenti cikkből/

A riportban a "tulajdonos" az egyházmegye képviselője, Nagy Lajos apát úr elmondja, hogy a Kálvária-templom kápolnába 1985 óta évi két szentmisét szerveztek. 1995-96-ban még sikerült rendbe hozatni a templomot, ám akkor tartottak ott utoljára istentiszteletet. Ezt követően nem sokkal több betörés és rongálás is történt, ami miatt az épület alkalmatlanná vált a misézésre, ezért bezárták. Miután használaton kívülre került a Kálvária-templom, 1999-ben az egyházmegye 99 évre használatba adta az ingatlant a Szent Lázár lovagrendnek azzal a kikötéssel, hogy öt éven belül kívül-belül rendbe teszik. De ők a mai napig semmit nem tettek az épülettel, így érvénytelenné vált a szerződés. Az ingatlan megmentése érdekében szinte bármilyen hasznosítást elfogadnának, el tudnak képzelni. A nagyobb értékeket, a majolika stációkat egyébként kimentették és a plébánián helyezték el, ahol megtekinthetők. Szinte bármilyen, az épület méltóságát és eredeti funkcióját nem sértő használatot el tudnak fogadni, hangsúlyozva azt, hogy egy új funkció, egy tartós hasznosító, használó a kulcskérdés az ingatlan jövőbeni sorsát illetően. Az apát úr szerint egy fontos feladatuk lenne. Guba Pál - a Kálvária-templom ingatlanán lévő - sírját exhumáltatni, és méltó helyre illetve körülmények közé újratemetni a piarista tanár földi maradványait.

A tulajdonos mellett persze fontos szerep jut - műemlékek esetén méginkább - az építésügyi hatóságnak. Ám ahogy a riportból kiderül, itt is korlátok között, falakba ütközik a Kálvária - templom ügye. Talán mindenki a másikra vár. A probléma leginkább az, hogy mi legyen itt? Mert "csak" szimplán visszaállítani az eredeti funkciót, nem vállalják be, tartva az ismételt rombolástól. Szerintük egyházi-önkormányzati összefogás lehet célravezető.
Vagy az IDŐ fogja megoldani ezt is? Az elemek? Nem kellene hagyni!

Képgalériám - diavetítés a Kálvária - templomról és környezetéről itt:

....és pár nappal később ugyanitt, jótékony hótakaróval borítva: