Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Egy református templomról Borsodban...

2012.11.29

A Sajó völgyében - Sajószentpéteren keresztül utazóknak ajánlom írásomat. Miskolc felől érkezve a városba, majd a 26 - os útról Edelény felé (27. sz. út) letérve, a Kálvin téren áll egy impozáns méretű fehér templom. 35 méter magas tornyával uralja nemcsak a nagyon rendezett teret, hanem a városnak ezt a részét is.

„Sajószentpéter városának legrégibb műemléke a XV. században késő gótikus stílusban épült református templom. Eredetileg Szent Péter emléktemploma volt, amiről a település is kapta nevét. Építésének időpontja nem ismert, a reformációig római katolikus templom volt.

A XVI. század elején a lakosság protestáns szellemű hitújításra tért, s ily módon a templom is jogszerűen birtokukban maradt.

A XVIII. századból már több feljegyzés maradt. Így tudjuk, hogy 1752 márciusában hatalmas tűzvész pusztított. A templom teljesen leégett, a gótikus mennyezet beszakadt, még a harangok is összeolvadtak. Két év kellett a helyreállításhoz, ami 2800 Rhénus Forintba került. Ekkor már nem állították helyre a gótikus mennyezetet, hanem 173 festett kazettával fedték be. Berendezését is kézimunkával alakították ki. A régi falakból csak a lecsonkolt diadalív és a bordaindítások maradtak meg, valamint a csúcsíves ablakok...... A templom teljes felújításra került az utóbbi évtizedben. Ez Wolf Mária régésznő kutató munkájával kezdődött, majd folytatódott az eredeti talajszint helyreállításával.

Az elavult palatetőt cserépre váltották. A külső támpilléreket megerősítették, a falhibákat kijavították és az Országos Műemlék felügyelőség által megkívánt középkori vakolat kiképzést teljesítették. Végül az épülethez illő vörös téglakerítést építettek.

Az évekig tartó munkafolyamat csak az egyházi és állami hatóságok jelentős anyagi támogatásával valósulhatott meg. Az eredmény annak is köszönhető, hogy a Borsod-Gömöri Egyházmegye esperesi hivatala 13 éven át Sajószentpéteren működött és így a templom is az érdeklődés középpontjába került."
szöveg: Dr. Horváth Barna ny. esperes

Érdemes 5 - 10 percre megállni a téren lévő parkolóban, körbejárni ezt az egyszerűségében nagyszerű épületet. Sajnos ottjártamkor zárva volt, pedig (állítólag) csodaszép festett fakazettás mennyezete van...

Kapcsolódó képgalériám: