Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Árpád - kori nyomokat Baranyában_Túronyban...

2012.03.31

Baranyában jártamban - keltemben ismét Árpád - kori nyomokra találtam. Persze ez most a fizikai megtalálás volt. Azt régóta tudom, hogy a túronyi református templom igencsak régi épület.

A templom "mögött" keleti irányban a mély horhos déli végében állt valaha egy vályogház. Kicsit mindig is romosnak tűnt, olyan nagyon - régi ház volt. Abban a házban lakott a nagynéném, és én azért jó párszor jártam ott náluk. A gyalogösvény pedig a templom mellett vezetett oda - hozzájuk. Akkoriban persze nem is érdekelt még az, hogy a kimondottan romosnak tűnő templom mikor is épült. Az a ház az évek során eltűnt.... a templom pedig felkerült a World Monuments Fund listájára. A New York-i székhelyű szervezet a világ száz legveszélyeztetettebb, támogatásra érdemes műemléke közé sorolta.

A templom főhajója a XIII. században épült, a szentély gótikus stílusban a XIV. században, majd több kisebb-nagyobb átalakítást is végeztek az épületen. Az utolsó nagyobb ilyen jellegű 1827-ben volt, akkor építették hozzá a jelenlegi barokk tornyot.

2006. augusztusára újult meg Túrony Árpád-kori temploma, több mint százmillió forintos rekonstrukciót követően. A felújítást és az ahhoz kapcsolódó feltárást állami forrásból a Nemzeti Örökség Program keretében végezték el. A munkálatok hat éven keresztül folytak. A templom és a fából készült tetőszerkezet statikai megerősítését illetve a bádogosmunkákat elvégeztették, kicserélték a nyílászárókat, falait és a szószéket restaurálták, a tornyát is újravakolták.

"A feltárás is megerősítette, hogy a XIII. században már biztosan állt a templom, eredeti állapotában megmaradt a templomhajó keleti falának jelentős szakasza. A nyugati falat a XIII. században lebontották, mivel abban az irányban hosszabbították meg a főhajót. A XIV. század harmincas éveiben lebontották az Árpád-kori szentélyt, és sokszögzáródású, támpilléres, gótikus szentélyt építettek. A szentély sokszögű falában csúcsíves ablakokat nyitottak. A déli ablak alatt egy magas, csúcsíves ülőfülkét, és változatos fali fülkéket alakítottak ki. Miután a templom a reformátusok kezére került, lebontották az oltárt, eltávolították a falfestményeket is. A Rákóczi-szabadságharc éveiben, 1706-ban a fosztogató rácok a környék többi településéhez hasonlóan Túronyt is felégették. A lakosság csak 1726-ban költözött vissza faluba, és vette birtokba a fedél nélküli, romos templomot. Az épület felújítása során támpilléreket építettek, újabb ablakokat nyitottak, a kazettás mennyezet is a XVIII. században készült, a barokk stílusú torony pedig 1827-ben épült. Az évszázadok során történt átalakítások ellenére is a környék legértékesebb műemlékei között tartják számon az épületet." (http://www.dzstudio.hu/kisterseg/documents/adattar/turony.pdf)

Túrony kicsiny lélekszámú egyutcás település a Villányi-hegység szélén, a Tenkes-hegy előtt, annak nyugati lábánál fekszik.

Jó fekvésű, jól megközelíthető település Pécstől 18, Siklóstól 12, Harkánytól 8 km a távolsága. A településen áthalad az 58. számú főút, ezért aztán meglehetősen nagy az átmenő forgalma.

A régészeti feltárások szerint már a kőkorban is lakott volt és előkerültek bronzkori leletek is.

A római időkben  fontos hadiút húzódott a településen keresztül, talán épp az 58. -as út nyomvonalán (?)

Túrony nevét az oklevelek 1207-ben említették először (Turul néven). A XIV. században már önálló plébániával rendelkezett, ami a falu jelentőségére utal.

A szabadságharc folyamán 1849-ben itt veszítettek csatát a Kossuth hívására gyülekező parasztok a császári seregekkel szemben, a történelemben túronyi csata néven ismert ütközetben. Kossuth Lajos 1849 tavaszán az orosz intervenció hírére általános népfelkelést hirdetett, és a felhívásra a Dráva menti magyar falvakból több ezer ember kaszákkal, fejszékkel, szuronyokkal felfegyverkezve indult Pécs felé. A császári erők itt Túronynál megtámadták őket, többségüket megölték, a falut szinte teljesen lerombolták.

Pécsről Harkányba - Siklósra autózva keresd fel a túronyi Árpád - kori templomot. A völgyben lévő buszmegállótól a "hegyre" kanyaradó Kossuth Lajos utcában megtalálod. A templom nyitva áll a látogatók előtt, a vendégkönyvében pedig lapozz vissza és olvasd el, hogy mit írtam bele 2012. március 28 -án.......

Kapcsolódó fotógaléria: