Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Uránváros...

2012.10.30

...megboldogult fiatalkoromban ( 14 -től 18 éves koromig) eléggé sokat időztem az Uránvárosban. Az év túlnyomó részének hétköznapjait, illetve akkor még a szombatjait is itt töltve. Persze, mert ide jártam középsuliba, az akkori Komarov Gimnáziumba. Szerettem azt a sulit, és megszerettem az Uránvárost is. Mostanában ismét naponta járok erre. Mert mindig van valami dolgom errefelé, mert erre visz az utam a munkahelyem felé. Az elmúlt években viszont csak néhanap volt errefelé dolgom. Néha jártam itt - csak úgy, ha másért nem, csak körbenézni, vagy fotózni ezt - azt, mint tettem ezt egy koraőszi napon. (Íme pár fotóm ebben az albumban:)

Természetesen, és óhatatlanul eszembe jut a régi Uránváros. Az, amikor a még nagyforgalmú MECSEK áruháza volt. Tele jobbnál - jobb cuccokkal, mert bizony mi is sok mindent ott vásároltunk, árudömping volt benne a bútortól a ruhákon át a játékokig.... 

Uránváros az uránbányászoknak épült. " Uránváros ma is különös hangulatot áraszt a hosszabb-rövidebb ideig benne élők számára. A panel- és társasházak ölelte parkok, játszóterek csendes, zöld környezete, a sarkokon nyíló kisboltok, kocsmák, hentesüzlet, kispiac és a benne működő iskolák nyugodt, családias benyomást kölcsönöznek a pécsi lakótelepnek. Az egykor különösen népes városrészben több mint 5700 lakás épült az ötvenes évektől a környéken meginduló uránbányászat következtében." ....a teljes cikket idelinkelem, olvassátok el (légyszi) :

http://www.pecsiujsag.hu/pecs/hir/helyi-hireink/uranvaros-5-resz-az-olympiaban-ket-etterem-es-egy-bar-is-mukodott


...a "37 négyzetméter" című köztéri alkotás azt gondolom igencsak jó emléket állít ennek a városrésznek a "dobozba zárt" lakóiról. Lehet vitatkozni a műről. Lehet azt mondani, hogy akár egy lezuhant liftkabin, lehet színes üvegdoboznak titulálni. Én most jártam körbe először, elég alaposan megnézve minden szemszögből. Nekem tetszik. Vidám dolognak tartom. Passzol a felújított, és immár névvel is ellátott tér hangulatához. Kellemes és igencsak üde színfoltnak tartom ott, ahová szerencsésen kinézve a helyet - felállították. 

Továbbá nagyon tetszik az is, amit itt az elmúlt években tettek azért, hogy a városnak hosszú idő után egy üde színfoltja legyen ismét az Uránváros. Tetszik a park, és tetszenek a szökőkutak, a térburkolatok és az a sok zöld. Szép lettél újra URÁNVÁROS!