Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Pécs, ahogy és amiért tetszik_egy szombat délelőtti félóra a Zsolnay Negyedben....

2011.12.10

Az elmúlt két - három évben leginkább azon vettem észre, hogy erősen dolgoznak a Zsolnay Gyár - Zsolnay Negyedben, hogy mindig valami útlezárás volt, állandó terelés, gépek jöttek mentek, a homlokzatok épültek, szépültek közben. Mert a gyárudvarba az útról egyébként nem igen lehet belátni. A gyár északi oldalát és a Mauzóleumot már körbejártam néhányszor, írtam is róla képes beszámolókat, itt olvashatóak: http://www.sasoutjai.eoldal.hu/cikkek/az-ottornyu-varos/a--zsolnayak-nyughelyenel____.html

A december 10 -i szombat délelőtt végre ráértem és rászántam egy félórát.... Mert látogatható, az egész udvar bejárható, a Zsolnay út is teljes szélességben járható, az út meletti parkolók megnyíltak, üzemelnek. A Negyedben kisebb munkák ugyan még folynak, de ezek már csak belső munkálatok, költözések, és a kültéri pirogránitok ki ill. becsomagolása. Találkoztam sétálgató, nézelődő családokkal, idősekkel - fiatalokkal, kíváncsi ismerkedőkkel. És egy nagyobb csoporttal.

Megmondom őszintén itt még sohasem jártam. Pécsiként eddig egyetlen egyszer sem voltam itt a Zsolnay gyár udvarában. Azt gondolom a mai első sétát követi majd még pár....

Az oly sokat szapult - szidott legnagyobb EKF -s pécsi beruházás a finisébe- sőt annál is tovább ért. Élet költözik bele.

Egy november 5 - én keltezett és több lapban is megjelent cikket pedig szeretnék megosztani itt, mert mindent elmond a Zsolnay Kulturális Negyedről:

"A Zsolnay Kulturális Negyed a pécsi EKF több mint 11 milliárd forint költségvetésű beruházása, egyben Közép-Európa legnagyobb ipariműemlék-rekonstrukciója volt, amelynek révén 5 hektáron 40 ezer négyzetméternyi épület felújításával Magyarország egyik legnagyobb kulturális központja jött létre.

A 2009-ben kezdődött kivitelezés részeként a XIX. századi magyar iparművészet kibontakozásában és Pécs modernkori városfejlődésében meghatározó jelentőséggel bíró Zsolnay manufaktúrát átköltöztették a negyed keleti részébe. A megüresedett épületeket átépítették, felújították, emellett megszépült a gyár értékes növényeket rejtő, műemlék szobrokkal, vázákkal díszített parkja is.

Az épületegyüttes négy nagy részből áll: a Míves negyed a Zsolnay család és a porcelánmanufaktúra történetével, különböző kézműves mesterségekkel ismerteti meg a látogatókat, az Alkotó negyed kulturális intézményeknek és rendezvényeknek ad otthont, a Gyermek és családi negyed az interaktív tudományos-technikai kiállítások iránt érdeklődőket várja, az Egyetemi negyed pedig a felsőfokú művészeti képzést szolgálja.

Az egyes épületek átadása 2010 nyarától folyamatos: a Zsolnay-porcelánritkaságokat bemutató Gyugyi-gyűjteménynek otthont adó Sikorski-ház megújult. A páratlanul értékes kollekció iránt a tavaly szeptemberi nyitás óta hatalmas az érdeklődés annak ellenére, hogy azt a folyamatban lévő építkezés miatt előzetes bejelentés alapján lehetett megtekinteni.

A Zsolnay negyed északi és déli részét összekötő negyvenöt méter hosszú új gyalogoshíd tavaly október végén került a helyére és befejeződött a Zsolnay Mauzóleum rekonstrukciója is: a gyáralapító nyughelyét július 19-től kereshetik fel a látogatók.

A Gyermek és családi negyedbe költöző Bóbita Bábszínház január végétől várja a közönséget. Ebben a negyedben működik majd a tudomány és technika háza, a planetárium, a Pécsi Galéria és a Zsolnay út déli oldalán kialakított parkolóház. A Pécsi Galéria kiállítótere már tavaly megnyitotta kapuit Pinczehelyi Sándor képzőművész életmű-kiállításával.

Az utolsó körben az Alkotó negyed belső udvara, az Ifjúsági Ház rendezvényterme és irodaépülete, valamint az Egyetemi negyed készült el. Utóbbiba már beköltözhetett a Pécsi Tudományegyetem Művészeti Kara. A kommunikáció és médiatudományi, valamint a szociológia szakos hallgatók a következő félévtől járhatnak oda."

 

Képgalériám:

vagy:

https://www.facebook.com/media/set/?set=a.2206863465289.96155.1658508736&type=1&notif_t=like