Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Három hegy a Keleti - Mecsekben...

2012.01.11


A Keleti - Mecsek egyik leglátványosabb része ez a három hegy, ami a Vasas feletti tetőről igazán szépen belátható, akár egy fotóba is illeszthető. Erről a három hegyről kevés szó esik, ha a Mecsekről beszélünk, pedig itt vannak régtől fogva - uralva a hegység keleti peremét. Ez a három a Kövestető, a Hármashegy és a Zengő. Egy kicsit részletesebben bemutatom őket.

 

Kövestető több szempontból is különleges hely.


Itt található a kövestetői lávakúp és azon túl a vasasi külfejtés.
Az alsó - krétában az egész mezozoós időszak legdrámaibb eseménye következett be;
a hegység területe kiemelkedett, majd ismét tenger öntötte el, és erőteljes vulkáni tevékenység indult meg.
Hatalmas tömegű alkálidiabáz (trachidolerit) láva törte át az idősebb rétegeket, és behatolt a törések üregeibe, a rétegek közé. Erőteljes tufaszórás is következett.
Ekkor tört fel a Mecsekben jól ismert egyik fonolitkúp lávája itt Kövestetőn ( a másik a Szamárhegy).

A Hármashegy a Mecsek hegység egyik legmagasabb hegye (603 méter), amely Hosszúhetény falu fölé magasodik.


A Mecsek legmagasabb csúcsának, a Zengőnek a szomszédja. A Kelet-Mecseki Tájvédelmi Körzet része.
Nevét látványosan szabályos alakjáról kapta: három csúcsa van, amelyek közül a középső magasabb, a két szélső pedig valamivel alacsonyabb és közel azonos magasságú. A róla készült fotók közt felismerhetők a 2010 nyara után készültek, hiszen akkor egy viharban megcsúszott a hegyoldal a középső és a Hosszúhetényből nézve jobboldali csúcs közt, letépve a fák egy részét.
A hármashalom szerepel Hosszúhetény címerében, valamint a szőlő, a hegy lábánál is megtalálható hetényi pincéket, a virág a tájvédelmi körzet híres virágát, a bánáti bazsarózsát jelképezi.
A Hármashegy déli oldala a Hegyelő, az északi oldal a Hegymöge, a közepe a Hegyköze. A középső csúcsra szerpentinút kanyarog fel, helyenként nagyon meredeken.
Hosszúhetény és a Hármashegy megközelíthető Pécs felől a 6-os főútról Hirdnél lekanyarodva, Pécsvárad illetve Komló felől.

A Zengő a Mecsek legmagasabb csúcsa Pécstől északkeleti irányban, a Keleti-Mecsek legkevésbé bolygatott tájain.


Magassága 682 méter. Déli szomszédja a Hosszúhetény fölé magasodó Hármashegy. Alkotó kőzetei a permi homokkő, a jura és triász kori mészkő.
Nevének ma már ritkán használt helyi ejtésváltozata Zöngő, középkori neve Vas-hegy. A lábainál elterülő mai és egykori települések: Hosszúhetény, Kisújbánya, Pécsvárad, Pusztabánya, Püspökszentlászló, Zengővárkony, Zobákpuszta.
A hegyhez népmondák, legendák, népszokások sora kötődik. Nevét a népmonda azzal magyarázza, hogy a hegy zúgását a belsejében rekedt kincskeresők kiabálása okozza, mások szerint a hegy erdein és völgyein zenélő szél hangja lehet a név eredete.
A Zengő oldalán, a híres zengővárkonyi szelídgesztenyésben van
Rockenbauer Pál természetjáró, televíziós szerkesztő sírja.Ez az ország egyik legnagyobb és leghíresebb szelídgesztenye ligeterdeje, több száz éves példányokkal.

egy őszi fotósorozatom erről a vidékről: