Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Egy római villáról a Mecsek alján...

2013.02.01

 A római korból számos emlékünk megtalálható Magyarországon főképp a Dunántúlon - így Pécsett is. Pécs és környéke nagyon régóta lakott hely. A mai várostól nyugatra fekvő Jakab-hegyen a bronz- és vaskorban hatalmas földvár állt. A római korban ennek a várnak a szerepét Sopianae vette át. A Jakab-hegy alatti Kővágószőlősön pedig egy római villa épült... 

dscf4053-008.jpg

Ami itt, a fenti képen is látható, az a villa melletti sírkápolna fölé 1987-ben emelt védőépület. A villa romjainak alapjai e mögött találhatók. 

A villát a Kr. u. II. században építették. A téglalap alakú villaépület bejárati homlokzatát portikusz díszítette. Ebből nyílott a keleti oldalon a villa fürdője. Az épület belső perisztíliumos udvarából nyíltak a lakóhelyiségek. 

romai-villa_01.jpg

A IV.század közepén építették fel festett sírkamrával ellátott kápolnáját - ókeresztény mintára. Az épület a IV. század végén egy tűzvészben teljesen elpusztult.

Rekonstrukciók alapján lyen lehetett:

 

 

romai-villa-rajz.jpg

 

 

 A római villa és mauzóleum romjait az 1800 -as évek második felében találták meg és a közelében került elő 1912 -ben egy római kis bronz szobor, a „Kővágószőlősi Vénusz”. A főépületet és a temetőkápolnát 1975 - 1983 között tárták fel, majd 1986-87 -ben konzerválták.

Sajnos mára sokot romlott az állapota. A vandalizmus ideért és erősen tönkretették ezt a gyönyörűen helyreállított régészeti leletet.

A Kővágőszőlős melletti római villát a falu határában, a 6-os főútról bevezető bekötőúttól nyugatra, a falut elhagyva Bakonya - Hetvehely felé, a Golgota alatt találhatod meg.

romai-villa-google-earth.jpg

Érdemes felkeresni, csodálatos kilátás nyílik a mögötte magasodó Jakab-hegyre és dél felé a Tenkesre és jó időben a horvát Papuk-hegységre.

Képgalériám itt: