Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Az "Egri csillagok" nyomában a Keleti - Mecsekben, avagy gondolatok egy téli pad körül...

2012.01.11

A Keleti - Mecsek egy eldugott faluja - a hegység északi erdőségei között megbújó Magyaregregy közelében, 340 m magas meredek csúcson áll Márévár kicsiny erődítménye. A Várhegy és környéke minden évszakban különösen szép, a Komló - Szászvár műútról megközelítve, a völgy bejáratánál lévő régi strandot tápláló télen - nyáron jéghideg vizű patakot követve. A patakot, ezt a patakot ....

"A patakban két gyermek fürdik: egy fiú meg egy leány. Nem illik tán, hogy együtt fürödnek, de ők ezt nem tudják: a fiú alig hétesztendős, a leány két évvel fiatalabb.

Az erdőben jártak, patakra találtak. A nap tüzesen sütött. A víz tetszett nekik.

Először csak a lábukat mártogatták bele, azután beleereszkedtek térdig......

......Fürödhetnek: nem látja ott őket senki. A pécsi út jó messze van oda, s az erdő végtelen. Ha valaki meglátná őket, lenne is nemulass! Mert a fiúcska csak hagyján - az nem úrfi; de a leányka az a tekintetes Cecey Péter úr leánykája - kisasszony -, és úgy illant el hazulról, hogy senki se látta....

.....S te, kedves olvasóm, aki azt gondolod, hogy az a két gyerek most, ezen a nyáron fürdött a patakban, bizony csalódol. Hol van már az a két gyerek, hol? És hol vannak mindazok az emberek, akik ebben a könyvben eléd jönnek, mozognak, cselekszenek és beszélnek? Por az mind!

Hát csak tedd félre az idei kalendáriumot, tisztelt olvasóm, és vedd elő gondolatban az 1533-it. Annak az évnek a májusában élsz te mostan, s vagy János király az urad, vagy a török, vagy I. Ferdinánd.

Az a kis falu, ahova a két gyermek való, a Mecsek egy völgyében rejtőzködik. Valami harminc vályogház meg egy nagy kőház mindössze. Az ablakok olajos vászonból vannak minden házon. Az úri házon is. De máskülönben olyan házak, mint a mostaniak. A kis falut sűrű fák lombozzák körül, s a lakók azt gondolják, hogy a török sohase talál oda. Hogy is találna? Az út meredek, szekérnyom nincs. Torony sincs. Az emberek élnek, halnak a kis rejtekfaluban, mint az erdei bogarak."

_______________________________________________________

Igen, minden bizonnyal ebben a patakban fürdött Gárdonyi két hőse, Gergely és Éva. A völgy oldalában a vártól pár száz méterre, annak magasságában van egy forrás, a regényhősöknek emléket állítva.

Máré várának történetéből pár szó:

A helyen - Pannónia tartományban - a rómaiak építtettek ide őrtornyot, ami a népvándorlások korában annyi mindennel együtt, elpusztult. A végzett feltárások és egykori oklevelek alapján a tatárjárás utáni várépítések idején épült az első erősebb erődítmény.

Az Árpád-ház kihalása után, a Kőszegi nemzetség fegyveresei foglalták el, tőlük 1313-ban tudták visszavenni Anjou Károly csapatai. Akkori várnagya, Bogár István kardcsapás nélkül behódolt, mert az uralkodó a továbbiakban is meghagyta tisztségében, sőt három esztendő múltán örökadományba kapta az egész váruradalmat. Majd örökösödési szerződéssel 1468-ban a Várday família tulajdona lett a vár.

A Szapolyai János és Habsburg Ferdinánd hívei közötti áldatlan belháborúban Bakics Pál szerezte meg, aki az 1530-as években reneszánsz stílusban építette át lakóépületeit. Hadászati jellegű bővítése csak egy kisebb rondella építése volt, innen tudták védeni a várat a meredek hegyoldalon támadó ellenségtől. Pécs 1543-as török kézre jutása után harc nélkül került a vár a török fennhatósága alá, majd kis létszámú katonaságot (72 fő) helyeztek el benne. A török hódoltság északabbra tolódott határa miatt bár katonai jelentőségét elvesztette, a törökök három tornyos nagyobb palánkvárral megerősítették.
Pécs visszafoglalása után került ismét keresztény kézre a pécsi püspök birtokaként, és mint elhagyott romot említik.

Ezután közel háromszáz évig gazdátlanul állt Máré vára, csak a Mecsekben túrázók látogatták meg a romot. Az 1960-as években feltárták és részben restaurálták, "palotatermében" kiállítást nyitottak. Azóta többször elkezdték a felújítását, rendbe hozták az bejáratát, udvarát és bővítették a kiállítótermeket is. A helytörténet mellett a Keleti - Mecsek élővilágát bemutató  kedves kiállítás is megnézhető itt.

A vár korlátozott nyitva tartással rendelkezik: IV.15. - X.15. K -V: 10-18h.

Sokszor jártam Máré várában. Minden évszakban más képet mutat ez a csepp kis erődítmény. Tavasszal a bükkösök üdezöldje között világítva hív mészkőből, dolomitból épült falazata. Nyáron a patak partján növő óriás lapulevelekből készített csákóval a fejemen gyalogoltam a völgy alján futó műúton, hogy ne forrjon fel az agyam, míg a vár alatti meredekhez nem érek.  Az ősz minden erdőben szép, festve van itt is csodaszínekből keverve, szinte eltűnik benne a vár.

Ezúttal azonban rendhagyó módon, egy pár évvel ezelőtti téli délutánban tett kirándulásra hívlak meg kedves olvasóm. Lassan úgyis aktuálisak lesznek ezek a téli, havas túrák. Habár én nem szeretem a telet, erősen nyárimádó vagyok, ám ezen a napon nagy szépségekre leltem, ezen a havas tájon.

Nézzétek meg fotóimat, itt: