Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


a Mecsekről...

2012.01.10

A Dunántúl déli részein járva sokunknak a Mecsekről Pécs és a város felett magasodó hegy, a pécsi TV toronnyal - jut eszébe. A Mecsek - hegység azonban ennél jóval nagyobb, körülbelül 500 négyzetkilométernyi területet fed be.

 

Közismert részei a Pécs feletti Misina, a Tubes és a Tettye, ezek mögött északra a mecseki karsztban Abaliget a cseppkőbarlangjával, Orfű a Pécsi - tóval (és a Fishing on Orfű fesztivállal), kicsit távolabb a Melegmányi - völgy. A nyugati része a Jakab - hegy monumentális tömbje, ami a várost déli irányban Harkány felé, illetve Szentlőrinc irányában elhagyva mutatja magát igazi nagyságában.

A harmadik, és talán legnagyobb kiterjedésű része a Keleti - Mecsek. Pécs keleti szélétől északra Komló - Szászvár felé, keleti irányban Pécsváradon át Mecseknádasd - Hidas vonaláig nyúlik el hosszan ellaposodva.

A Keleti - Mecsek hegységszerkezetileg és földtanilag más képet mutat a többi részétől. Itt húzódik a mecseki szénmedence Pécsbányától - Szabolcson, Somogy - Vasason keresztül Komló, majd Szászvár - Nagymányok irányában nagy fekvő "S" alakban. A Kelet-Mecsek egyetlen hatalmas teknő, amit gyűrődések és törések tagoltak. A megbillent valamikori vízszintes rétegek helyenként egészen a függőlegesig tolódtak. Hosszú, mély völgyek jellemzik, közülük emelkedik ki a Hármas - hegy és a hegység legmagasabbja a Zengő.

Itt élek, Pécs mellett a Keleti - Mecsek szélén, annak egyik eldugott településén. Ezen az oldalon a Mecsekben tett autós és kerékpáros kirándulásaimról, kis sétáimról lesz szó. Az évszakokról, a hegyek - völgyek, erdők, források adta szépségekről, a füvek, fák, vizek és kövek mikrovilágán keresztül. Mert sokszor valóban nem kell messzire menni a házad kapujától, ha utazni szeretnél.