Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


A Mecsek vizei_a Pécsi -tó...

2012.01.12

A Mecsek kis vizekben, forrásokban, erekben, patakokban viszonylag gazdag vidék, ám nagyobb természetes vizei, tavai nincsenek. Így aztán igazán nagy kincs az a pár mesterséges tó, ami megbújik itt a hegyek között. Ilyen a Mecsek északi részén az Orfűi - tórendszer egyike, a Pécsi - tó (az Orfűi, a Hermann Ottó és Kovácsszénája tó mellett).Ha a pécsiek, pécskörnyéiek azt mondják, megyünk Orfűre, akkor mindenki a Pécsi - tóra gondol elsősorban.  

dscf3633.jpg

 

A valamikori orfűi völgy patakja három kis falut - Orfűt, Mecsekrákost és Tekerest ­ fonta össze, az oldalvölgyekbe később két falu, Bános és Mecsekszakál települt. Az 1960 -as években az akkori baranyai vezetés egy üdülőparadicsomot álmodott ide. A hegység oldalából folyó karsztvizet völgyzáró gátakkal felfogva felszíni víztározókat létrehozva. Elsőként a legkisebb, az Orfűi - "Kis -tó" készült el, majd ezt követte a jelenleg is legnagyobb, a mintegy 72 hektár területű Pécsi - tó, amely mellé üdülőfalu épült, közkedvelt kiránduló, vizisport és horgászhely lett.  Szerencsére az öt település nem épült össze, megőrizte önálló formáját, bár a köznyelv csak Orfű néven említi az egész területet.

dscf3623.jpg

A Pécsi - tó minden évszakban csodálatos, nagyon szeretek ide elmenni, akár csak egy pár órára, körbesétálva a tó egy részét. Nekem talán a legszebb, leginkább tetsző ősszel, amikor lecsendesik, megöregszik a víz. A környező hegyek, az erdők festett színei különös hangulatot adnak a tónak. Pár éve egy szép novemberi napon ilyennek láttam.

 

Persze szép itt tavasszal és nyáron is. Amikor él a víz, sarjad a nád, terjednek a vizinövények - benépesítík lakói. Nyár elejéről itt pár fotó: